• 09 252 11 09
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Ma.-do. 7.45 u.-18.00 u.|Vr. 7.45 u.-17.00 u.

Een nieuwe eerste graad in CPJM

Een nieuwe eerste graad in CPJM

Over leren met je handen en leren met je hoofd

Stel dat je vier activiteiten moet kiezen uit deze lijstjes:

 • Een boek lezen over ruimtevaart
 • Op internet info opzoeken over de Vikings of over de geschiedenis van de mode
 • Een museum bezoeken met een leuke gids
 • Woordjes leren van de taal van je vakantieland
 • Naar een documentaire kijken over het uitsterven van de dinosauriërs
 • Wiskundepuzzels oplossen
 • Je eigen ruimteschip in elkaar knutselen
 • Een manier zoeken om je zelfgebouwde Vikingschip waterdicht te maken of een ontwerp tekenen voor een kledingstuk
 • Je eigen moestuintje aanleggen en groenten kweken
 • Een gerecht klaarmaken dat typisch is voor het land waar je op vakantie gaat
 • Een knikkerbaan aanleggen voor je jongere broer

Kies je vooral uit de eerste lijst? Of toch liever uit de tweede? Misschien heb je er twee uit elke lijst gekozen …

Bij al deze activiteiten kun je heel wat leren maar je doet dit wel op verschillende manieren. Kies je vooral uit de eerste lijst, dan leer je misschien graag met je hoofd. Is de tweede aantrekkelijker, dan kan leren met je handen veel meer jouw ding zijn.

Natuurlijk kun je  die twee vormen van leren niet zomaar netjes scheiden. Om tandarts te worden moet je heel veel leren met je hoofd – studeren dus –  maar je wil toch graag een tandarts die veel met zijn of haar handen heeft geleerd en je geen pijn doet. Een goede kok heeft heel vaardige handen maar weet bv. ook heel veel over kruiden. Dat moet je dan weer met je hoofd leren.

Maar toch is er een verschil. Als je tandarts wil worden, zul je in de middelbare school nog niet erg veel leren met je handen, als je kok wil worden net wel.

Of je graag leert met je handen of liever met je hoofd, of je echt beter bent in het ene of het andere, of je een evenwichtige combinatie wil van de twee, dat zijn allemaal vragen die je kunnen helpen om een geschikte studiekeuze en later ook een geschikte beroepskeuze te maken.

Dat soort vragen zullen we dan op onze school ook stellen om je te helpen bij je keuze en we willen je helpen om er een antwoord op te vinden.

Een nieuwe eerste graad in CPJM

Wanneer kies je voor CPJM?

Er kunnen heel wat redenen zijn waarom je wel of niet voor een school kiest. Of je er goed kunt leren is natuurlijk een van de allerbelangrijkste. In dit stukje spreken we alleen maar over leren.

***Weet je na de lagere school al dat je graag met je hoofd leert en daar ook goed in bent, dan kan onze school een prima keuze zijn. Na de eerste graad bieden wij alleen ASO-richtingen aan. Dat betekent dat de klemtoon sterk ligt op leren met je hoofd. Als alles goed gaat, kun je in dat geval zes jaar op onze school blijven. We kunnen je dan optimaal leren kennen en begeleiden.

**Heb je geen echte voorkeur voor een bepaalde manier van leren of moet je die nog ontdekken? Weet je nog niet zo goed waar je talenten liggen? Ook dan kan CPJM voor jou een geschikte school zijn. We zullen je immers al in de loop van het eerste jaar observeren en begeleiden om je interesses en mogelijkheden te ontdekken. Er is dan wel een kans dat je na het eerste of tweede jaar beter van school verandert om optimaal te kunnen leren.

*Weet je na de lagere school al dat je heel graag met je handen leert en daar goed in bent en dat leren met je hoofd je minder ligt, dan ben je nog steeds welkom maar dan is onze school wellicht niet de meest geschikte voor jou. De kans is immers groot dat een school met meer ervaring in leren met je handen jou dan van bij het begin beter kan begeleiden.

Een nieuwe eerste graad in CPJM

Wat kies je in CPJM?

Eerste jaar

We starten met een brede eerste graad maar toch moet je van bij het begin al een keuze maken. Welke, dat vind je bij keuzevorming.

Algemene vorming

geschiedenis 1
godsdienst 2
lichamelijke opvoeding 2
mens & samenleving 2
Frans 4
Nederlands 4
wiskunde 4
muziek 1
beeld 1
techniek 2
natuurwetenschappen 2
aardrijkskunde 2

In algemene vorming krijg je vakken die in elke school op het programma staan. In geschiedenis of Frans, bijvoorbeeld, zul je vooral leren met je hoofd, in beeld en techniek leer je veel met je handen. Op die manier kun je na het eerste jaar al een veel beter beeld hebben van je interesses en mogelijkheden.

Keuzevorming

  LAT   LET
  Latijn   Leren op Eigen Tempo
ICT/titularisuur 1   1
LET Frans -   1
LET Nederlands -   1
LET wiskunde -   1
O.P. -   1
Latijn 3   -
K.P. 1   -

LAT kies je als graag leert met je hoofd en daar goed in bent, als geschiedenis en taal bij je favoriete vakken zijn. In het eerste jaar krijg je 3 uur Latijn

K.P. zijn klassieke projecten. Die sluiten helemaal aan bij je lessen Latijn maar ze worden niet in aparte lesuren gegeven. Projecten nemen altijd een hele namiddag in beslag.

In de LET-lessen kun je leren op je eigen tempo. Heb je bv. na de les wiskunde wat extra uitleg of oefeningen nodig? Je krijgt het in de LET-les. Liep alles heel vlot? Dan krijg je extra uitdaging.

O.P. zijn oriënterende projecten. Ze zullen je voorbereiden om in het tweede jaar een geschikte basisoptie te kiezen.

In ICT / titularisuur krijg je een afwisseling. De ene week staat er een lesuur ICT op het programma. Daarin verwerf je basiskennis en -vaardigheden die je dan kunt gebruiken in alle andere vakken.  De week daarna krijg je een titularisuur. Daarin wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het goed functioneren van de klasgroep zodat iedereen optimaal kan leren in een veilig en aangenaam klasklimaat.

Een nieuwe eerste graad in CPJM

Tweede jaar

In de loop van het eerste jaar hebben je leerkrachten je beter leren kennen. En niet te vergeten: heb je zelf ook al een beter beeld van wat je mogelijkheden of beperkingen en je interesses zijn. Op basis van al die informatie, maak je nu een tweede keuze.

Algemene vorming

geschiedenis 2
godsdienst 2
lichamelijke opvoeding 2
Engels 2
Frans 3
Nederlands 4
wiskunde 4
muziek 1
beeld 1
techniek 2
natuurwetenschappen 1
aardrijkskunde 1

De  algemene vorming van het tweede jaar vormt één geheel met die van het eerste jaar. Met die stevige basis ben je gewapend om een richting te kiezen in de tweede graad. Op één beperking na, kun je uit alle richtingen kiezen. Dat betekent natuurlijk niet dat alle richtingen bij jou passen. Je leerkrachten zullen je begeleiden om de juiste keuze te maken. Wat de beperking is, lees je bij keuzevorming.

Keuzevorming

 BASISOPTIE LAT   MT&W
  Latijn   Moderne talen en wetenschappen
wetenschappen -   3
moderne talen -   2
Latijn 5   -
LET Engels 1   1
Oriëntatie economie/ICT 1   1

De basisoptie LAT kun je alleen volgen als je ook al LAT volgde in het eerste jaar.

Je kiest voor LAT als het eerste jaar heeft bevestigd dat je graag en goed met je hoofd leert en veel interesse hebt in taal en cultuur.

Alleen als je deze basisoptie hebt gekozen, kun je Latijn volgen in de tweede graad.

De basisoptie MT&W is een prima keuze als het eerste jaar duidelijk maakte dat veel leren met je hoofd jou goed ligt. Onder andere op basis van wat je hier leert, zullen je leerkrachten in staat zijn om te zeggen welke studierichting in het ASO bij jou zal passen.

Misschien ken je al wat Engels als je in het tweede jaar start, misschien ben je nog een echte beginner. De les LET Engels houdt rekening met dat verschil. Wie start, kan daardoor sneller vooruitgaan; wie al wat gevorderd is, blijft niet staan.

In de les oriëntatie economie /ICT krijg je weer een afwisseling. De ene week krijg je een les economische initiatie die je zal helpen om te bepalen of een richting met economie in de tweede graad voor jou een goede keuze is. De volgende week krijg je een les ICT, net als in het eerste jaar.

Een nieuwe eerste graad in CPJM

College Paters Jozefieten

Brusselsesteenweg 459

9090 Melle

info@collegemelle.be

Tel.: 09 252 11 09

Logo Facebook

Bezoekers vandaag: 75

Bezoekers totaal: 96673

© 2021 College Paters Jozefieten Melle